17 września w Tychach odbył się XVI Międzynarodowy Tyski Bieg Uliczny. W imprezie wzięło udział 335 miłośników biegania, w tym pięcioosobowa reprezentacja naszego Ośrodka. Rywalizacja rozgrywała się na kilku dystansach. Najmłodsi, czyli dzieci do 4 lat oraz grupa 5 i 6 –latków, ścigały się na trasie długości 100 metrów. Dla pozostałych grup wiekowych przygotowano trasy długości 200, 300, 400, 800, 1000 i 3000 metrów oraz 10 kilometrowy odcinek dla zawodników startujących w  biegu głównym zawodów.

Jako pierwsi do rywalizacji przystąpili uczestnicy biegu głównego. O zwycięstwo na niełatwej trasie  walczyło  169 osób a wśród nich jedna z naszych reprezentantek – Kasia Graba. Mimo, że w gronie startujących była jedyną osobą poruszającą się na wózku inwalidzkim i jednocześnie najmłodszą, walczyła na równi ze wszystkimi. Przy wspaniałym dopingu koleżanek z grupy i zgromadzonych na trasie kibiców, Kasia ukończyła bieg zajmując 21 miejsce w generalnej klasyfikacji kobiet i 3 miejsce w klasyfikacji pań do 19 roku życia. Po zakończeniu biegu głównego rozpoczęły się zawody na krótszych dystansach dla dzieci i młodzieży. W tej części zawodów uczestniczyły pozostałe mieszkanki naszego Ośrodka czyli Karolina Pająk, Krysia Szczęśniak, Agata Błędzka i Oliwia Janczak, które wystartowały wraz z grupą dziewcząt 11i 12 letnich na dystansie 800 metrów. Po zaciętej rywalizacji, w kolejności w jakiej zostały tu wymienione, dziewczyny dotarły do mety. Trudno tu opisać ich radość i dumę po pokonaniu własnej słabości i trudnego podjazdu pod górę, na której organizatorzy umieścili metę,

GRATULACJE!!!!

Należało by tu jeszcze dodać, że były to szóste zawody w tym sezonie, w których dziewczyny wystartowały. Poza Kasią, Karoliną, Agatą, Krysią i Oliwią w pozostałych uczestniczyła także szósta dziewczyna wchodząca w podstawowy skład  drużyny „biegaczek” z naszego Ośrodka czyli Ola Maksimowicz. W zawodach  rozgrywanych w Pszczynie  z okazji Dnia Dziecka, brali także udział : Adrian Mościński, Rafał Bednarski, Mateusz Kluska i Marika Czupryńska.

Zawody, w których startowały dziewczyny :

15.05.2011 – Jastrzębski Bieg Równych Szans – Jastrzębie Zdrój (300 m )

29.05.2011 – VI Integracyjny Bieg Klimontowski – Klimontów k.Sandomierza
(100 m i 2100m )

1.06.2011 Pszczyna (300m , 600m , 1500m)

4.06.2011 – II Bieg Siedleckiego Jacka – Siedlce (5 km i 10 km)

14.08.2011 – XII Bieg im. Stanisława Staszica o Puchar Prezesa ZGM Zębiec
Brody k.Starachowic (400m i 10 km)

17.09.2011  – XVI Międzynarodowy  Tyski Bieg Uliczny (800m i 10 km)